Alergie na potraviny

Domácí mazlíčci či pyl nemusí být jedinou příčinou alergické reakce. Někteří z nás jsou totiž přecitlivělí i na určité druhy potravin. Často se jedná o mléko a mléčné výrobky, nezřídka ale hrají v tomto směru prim i různé druhy ořechů, vejce, ryby nebo dokonce ovoce a zelenina.

Alergie na potraviny

Alergie se může týkat všech druhů potravin, čestnou výjimku tvoří vlastně jen životodárná voda. Nějakou formou alergie na potraviny trpí v České republice přibližně každé pětadvacáté dítě, často ovšem alergické reakce ustávají s rostoucím věkem, až v některých případech nakonec vymizí úplně. Předškolní děti jsou nejčastěji alergické na kravské mléko, vejce nebo sóju, výjimkou nejsou ani ořechy či mák, díky čemuž si naši nejmenší musí odepřít milované babiččiny buchty. Když pak z dětí postupně vyrostou adolescenti a dospělí lidé, přichází často ruku v ruce s věkem alergie na ryby a nejrůznější mořské plody, pálivé koření a exotické ovoce, někteří jsou pak alergičtí i (bohužel) na alkohol.

Bezpečné potraviny

Není se ale čeho bát, existuje i množství nejrůznějších potravin, které vyvolávají alergické reakce jen zřídka. Patří mezi ně prakticky všechny druhy masa od kuřecího po jehněčí a hovězí, rýže nebo třeba jáhly a oves. Výběr ovoce a zeleniny, které se jen málokdy zapojí do vyvolání alergie, je o něco rozsáhlejší. Patří sem hroznové víno, švestky, meruňky, okurky, mrkev, špenát nebo květák, hrášek a prakticky všechny luštěniny. Alergii totiž vyvolávají hlavně hlavně potraviny s vysokým obsahem bílkovin.

Potravinová alergie - jak postupovat?

Pokud nám není po pozření některé potraviny právě nejlépe, měli bychom ji z jídelníčku vynechat a co nejrychleji se objednat na pracoviště alergologie a imunologie. Do doby, než půjdeme k lékaři, bychom si měli dopřát hlavně jednoduchý jídelníček, bez těžko stravitelných nebo překořeněných jídel a příznaky, které na sobě po požití rizikové potraviny pozorujeme, bychom si měli zapisovat a informovat o nich lékaře.